logologo
open button

CROSSING BORDER THE HAGUE 1 - 4 NOV 2023

arrows

Mohamed Mbougar Sarr

type
icon

Sunday November 6, 2022

icon

4:15 PM - 4:45 PM

icon

De Studio - Salon

Sunday

November 6, 2022

Interviewer

Omar Ba

Image for Mohamed Mbougar Sarr

Author

Mohamed Mbougar Sarr

Met de Frans-Senegalese schrijver Mohamed Mbougar Sarr heeft Crossing Border een bijzondere auteur kunnen uitnodigen: de prijswinnaar van de prestigieuze Prix de Goncourt die Sarr (1990) vorig jaar won, voor zijn roman La plus secrète mémoire des hommes. Hij is daarmee een van de jongste schrijvers en de eerste schrijver uit Afrika die deze beroemde prijs in de Franstalige literatuur mocht ontvangen.

De vertaling van het boek met de titel De diepst verborgen herinnering van de mens verschijnt later dit jaar. Een recensent beschrijft het boek als een duizelingwekkende mix van ingrediënten. Het bevat buitenaardse mystieke krachten, reflecties over de twee wereldoorlogen, een kritiek op racisme, een verzonnen schrijver die beschuldigd wordt van plagiaat, stripclubs, een vrouwelijke Haïtiaanse dichter en een complex plot met Nazi’s. “Het is prachtig verteld en geschreven in prachtig Frans en overduidelijk verdiende het de Prix de Goncourt.”

Sarr groeide op in Senegal als de zoon van een dokter. Studies brachten hem naar Frankrijk waar hij ging schrijven Hij debuteerde in 2014 met La Cale, een roman over de slavenhandel. Zijn Terre ceinte, een verhaal over een fictief stadje onder het bewind van een groep Islamitische jihadisten won drie prijzen. Vorig jaar zei hij tijdens een interview: “Ik verdedig het idee van een open literatuur, waarin alle soorten van voorstellingsvermogen hun plaats vinden.”

De diepst verborgen herinnering van de mens

Image for Omar Ba

Interviewer

Omar Ba

...

Delen