logologo
open button

International literature festival

Festival

Crossing Border is één van de oudste en innovatiefste muziek- en literatuurfestivals van Europa, en het grootste festival in zijn soort binnen Nederland.

Sinds 1992 verwelkomen wij de bekendste namen uit de muziek- en literatuurwereld en zetten we nieuw, veelbelovend talent uit zowel Nederland als het buitenland in de schijnwerpers.

In 2022 is Crossing Border, na een afwezigheid van 9 jaar, weer teruggekeerd in Antwerpen. De Antwerpen editie vindt in dezelfde week plaats als het festival in Den Haag en wordt georganiseerd in samenwerking met De Studio, Arenberg, Trix en Antwerpen Boekenstad.

We creëren een ruimte waarin de grenzen tussen publiek, artiesten en disciplines vervagen, en waarin onze bezoekers worden uitgenodigd om het onbekende tegemoet te gaan.

Ieder jaar wordt in November het historische centrum van Den Haag overgenomen door meer dan 80 hedendaagse schrijvers, dichters, muzikanten, spoken word-artiesten en andere vertellers. Op meer dan 12 podia smelten zij genres en kunstvormen samen in een onvergetelijke festivalervaring.

Internationale sterren zoals Salman Rushdie, Sally Rooney, Colson Whitehead, Nick Cave en Hilary Mantel hebben de afgelopen dertig jaar bij Crossing Border op de planken gestaan. Al even enthousiast zijn we over het ruwe talent dat wij promoten; we nodigen artiesten van alle achtergronden uit om hun stem te laten horen in een inclusieve omgeving die staat voor open dialoog en respect.

Hoogtepunten uit het literaire programma zijn ondermeer:
Isabel Allende, Michael Cunningham, Dave Eggers, Allen Ginsberg, Germaine Greer, Michel Houellebecq, Karl Ove Knausgård, Elmore Leonard, Norman Mailer, Hilary Mantel, Ian McEwan, Marilynne Robinson, Sally Rooney, Salman Rushdie, David Sedaris, Colson Whitehead

Crossing Border heeft ook een uitgebreid programma met livemuziek in verschillende genres binnen de alternatieve popmuziek. Ook is er ruimte voor multidisciplinaire artiesten of cross-overs.
Hieronder vind je een paar voorbeelden van de fantastische artiesten die bij ons hebben opgetreden.

Coldplay, Boubacar Traoré, David Byrne, Nick Cave, Fleet Foxes, Bob Geldof, PJ Harvey, Emmylou Harris, Lou Reed, Mumford & Sons, Ed Sheeran, St. Vincent, Patti Smith, Kate Tempest, The National, The Black Keys, Rufus Wainwright

"It was the first European arts festival I’d attended, and since then I’ve never been to a better one, anywhere. It was electric, eclectic, fun-loving, and highly democratic."

- Dave Eggers

"For many, many writers, musicians and artists, Crossing Border Festival IS Holland and the Netherlands – it is what we associate the country with: an engine of meeting and discoveries and memorable concerts and book events.”

- Alan Warner

Geschiedenis

We schrijven 1991, in een Amsterdams boekwinkeltje.

De eigenaar, Hagenaar Louis Behre, kan bogen op een geweldige inventaris en ontvangt dagelijks allerlei schrijvers in zijn winkel. Dichter Simon Vinkenoog staat bijvoorbeeld regelmatig aan de kassa. De schrijvers mogen om de haverklap boeken ‘lenen’, die helaas maar zelden terug worden gebracht. Gelukkig komt er een oplossing...

Organisatie

Crossing Border wordt georganiseerd door Stichting Other World Productions, een non-profit organisatie. Het doel van de stichting is het promoten van literatuur en lezen door het organiseren van live evenementen waar bezoekers op een laagdrempelige manier in contact komen met schrijvers vanuit de hele wereld.
Naast het festival organiseert de stichting diverse literaire evenementen gedurende het jaar, zoals BorderKitchen.

Eerdere evenementen zijn: Het Voorwoord, Walk the Line Festival, The Music in My Head, Crossing Border Antwerpen, Crossing Border Enschede en Words on Fire (Crossing Border Maastricht).

Team

Jef Staes, programmer

Michel Behre, directeur Crossing Border NL/programmer

Mathilde Luijten, programmer

Ilja Antonneau, marketing en communicatie De Studio

Floor Deckx, communicatie De Studio

Kim Geerdens, marketing & communicatie Arenberg

Maren Flunkert, website & communicatie

Ingrid de Scheemaeker, productie Arenberg

Johan Rymen, programmer and production

Michaël Vandebril, coördinator Antwerpen Boekenstad

Raad van toezicht

Louis Pirenne, Voorzitter

Michaël Roumen

Mischa Blok

Speciale festival events

The Chronicles

Paul Auster zei ooit: 'Vertalers zijn de schaduwhelden van de literatuur'

The Chronicles is een talentontwikkelingsprogramma tijdens Crossing Border voor jonge schrijvers en vertalers – in residence. Met een dagelijks festivalverhaal van de auteurs dat ‘live’ vertaald wordt naar meerdere talen. Het programma is gekoppeld aan een masterclass literair vertalen, ondersteund door het Letterenfonds en het Vertalershuis en met de Master Literair vertalen van de Universiteit Utrecht en de Master in het vertalen van de KU Leuven als partner.

The Addict

Een jaarlijks informeel netwerkevenement voor nationale en internationale uitgevers, agenten en andere boekenvakkers. Wij verwelkomen jaarlijks zo’n 250+ professionals uit meer dan 15 landen. Een selectie getalenteerde Nederlandse auteurs treden op tijdens het festival and krijgen de mogelijkheid om zichzelf te presenteren aan internationale uitgevers.

“The Addict removes the formal elements of a conventional book fair and instead provides an immersive experience at the leading edge of literary and pop culture”
– Lee Brackstone, Independent publisher

Europese Literatuurprijs

De Europese Literatuurprijs bekroont de beste hedendaagse Europese roman die het voorgaande jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. Uniek aan de prijs is dat zowel auteur als vertaler wordt geëerd. De uitreiking vindt plaats tijdens Crossing Border.

Partners van de Europese Literatuurprijs zijn het Nederlands Letterenfonds, Spui25, De Groene Amsterdammer, Athenaeum boekhandel en Crossing Border.

You’ll have to scream LOUDER

You’ll have to scream LOUDER is een speciale festivalavond met Nederlandstalig talent. Van literatuur en spoken word tot poëzie, alternatieve muziek en crossovers. In 2023 vindt de avond plaats in Zaal 3 en NEST in het Electriciteitskwartier.

Jaarprogramma

BorderKitchen

Crossing Border organiseert gedurende het jaar literaire evenementen onder de naam BorderKitchen. Sinds 2002 is dit dé plek om grote literaire namen en opkomend talent live te zien.
Optredens vinden plaats op het eigen BorderKitchen podium in de Kerkstraat of in andere aansprekende lokaties in Den Haag. 

Eerdere BorderKitchen hoogtepunten:
Salman Rushdie, Isabel Allende, Warsan Shire, Julian Barnes, Jonathan Safran Foer, Dave Eggers, Stephen Fry, Karin Slaughter, Madeleine Allbright, Karl Ove Knausgard, Orhan Pamuk, Paul Auster, Ian McEwan and many more

Contactgegevens

Stichting Other World Productions

Adres

Kerkstraat 11, 2514 KP Den Haag

Telefoonnummer

+31 (0)70 346 2355

KvK-nummer

41157202

Vacatures

Privacy

Klik hier om ons privacybeleid te lezen

Press