logologo
open button

CROSSING BORDER THE HAGUE 1 - 4 NOV 2023

arrows

Johny Pitts

type
icon

Sunday November 6, 2022

icon

7:00 PM - 7:30 PM

icon

De Studio - Salon

Sunday

November 6, 2022

Interviewer

Omar Ba

Image for Johny Pitts

Fotograaf:
Jamie Stoker

Author

Johny Pitts

“Het idee dat een zwart persoon door Europa reist is voor veel mensen radicaal”, stelde schrijver, fotograaf en televisiejournalist Johnny Pitts dit jaar in de Volkskrant.

Pitts groeide op in het Engelse Sheffield, als kind van een zwarte vader en witte moeder. in 2013 reisde hij backpackend door Europa. Zo ontdekte hij dat de geschiedenis van zwarte Europeanen heel verbrokkeld is. Wat betekent het om een Zwarte Europeaan te zijn? Pitts trok met camera en notitieboek door Europa, op zoek naar zwarte stemmen en een Afro-Europese identiteit.

De reis begon in zijn geboortestad en bracht hem naar Parijs, Brussel, Amsterdam, Berlijn, Stockholm, Moskou, Marseille, Rome en Lissabon. Overal ontmoette hij Europeanen met Afrikaanse wortels die nieuwe identiteiten smeden.

Zijn boek Afropeaan is een indrukwekkend verslag van die zoektocht naar wat hen verbindt. En er gloort zelfs licht, vertelde hij in een interview: “Aan het eind van mijn reis voelde ik me optimistisch, op persoonlijk vlak. Ik heb een basis voor mijn leven geweven. Ik bekeek Europa met andere ogen, en ik hoopte dat de lezers dat ook kunnen. Niet alleen mijn boek was reden voor optimisme maar ook wat er ontsluierd is in mijn boek. Al die geleefde ervaringen, ook van honderden jaren terug.”

Afropeaan

Image for Omar Ba

Interviewer

Omar Ba

...

Delen