logologo
open button

International literature and music festival

Anthony Passeron

type
icon

Thursday November 2, 2023

icon

10:05 PM - 10:35 PM

icon

De Studio - Salon

Thursday

November 2, 2023

Interviewer

Dirk Leyman

Image for Anthony Passeron

Fotograaf:
Jessica Jager

Author

Anthony Passeron

De Slapende Kinderen is het meeslepende verhaal van een familie op het Franse platteland die vroeg in de jaren ‘80 heftig geconfronteerd wordt het begin van de AIDS-epidemie. Het boek is in 2022 bekroond met de prestigieuze Franse debutantenprijs Le Prix Première Plume.

In deze roman combineert Passeron zijn eigen achtergrond en sociologisch onderzoek om het leven van zijn oom Désiré te verkennen. Deze verliet zijn ouderlijk huis om te reizen en studeren, maar raakte al snel verslaafd aan heroïne en liep AIDS op.

Het boek toont de angst, verwarring en eenzaamheid van zijn familie terwijl ze worstelen om deze nieuwe ziekte te begrijpen, en wisselt dit af met het werk van Franse virologen die zich in een race tegen de klok bevinden om de epidemie te stoppen. Het onderzoek van deze virologen zou de basis worden voor de ontwikkeling van HIV-tests en antiretrovirale therapie, waarvoor zij in 2008 de Nobelprijs voor Geneeskunde ontvingen.

Passeron woont in Frankrijk, waar hij Franse Literatuur en Geesteswetenschappen doceert op een middelbare school. Hij is nu bezig aan zijn tweede roman.

De slapende kinderen

Delen